Är kroppstemperaturen olika mellan män och kvinnor? Inte nödvändigtvis, men däremot fryser kvinnor i temperaturer som är på komfortnivå för många män. 

Har du en luft vatten värmepump monterad hemma? Då kanske du och din partner tvistar om vilket gradantal temperaturmässigt, den ska vara inställd på. Det är nämligen så att din metabolism, alltså ämnesomsättning, kan påverka vid vilken temperatur du fryser och när du svettas.

Så fungerar kroppstemperatur

fryser temperaturKroppstemperaturen styrs av din hjärna, i ett specifikt temperaturcentrum. Sedan finns det massor med nerver i huden och längre in i kroppen som känner av värme och kyla – de är känselkroppar som skickar vidare information till hjärnans temperaturcentrum. Temperaturcentrum styr sedan kroppens temperatur, med hjälp av nerv- och hormonsystem. Beroende på behov kan kroppen därefter ändra sin temperatur (om än inte med ren och skär vilja) genom att bilda eller avge värme.

Kvinnor fryser mer än män på jobbet

Enligt en ny studie i tidskriften Nature är arbetsplatsers temperatur ofta mer anpassad efter mäns komforttemperatur, snarare än kvinnors. Därför fryser också kvinnor mycket oftare än män när de är på jobbet.

Dessutom är det tydligen så att män presterar bättre än kvinnor vid låga temperaturer, men när temperaturen ökar så försvinner skillnaden. Detta enligt en ny brittisk studie som det går att läsa om i Aftonbladet. Kvinnor mår helt enkelt bättre när det är varmare i ett rum än när det är kyligt, då anstränger de sig dessutom mer, enligt samma forskningsresultat.

Vissa är varmare än andra

Ibland har det dock inte med kön att göra varför en person är varmare än en annan, och vice versa.

Orsaker till att din kroppstemperatur kan förändras:

  • Tiden på dygnet. På natten sjunker ofta temperaturen. På eftermiddagen är temperaturen alltid lite högre än på morgonen.
  • Ålder. Äldre personer som har en demenssjukdom eller har stort behov av hjälp i vardagen kan ha lägre kroppstemperatur än andra.
  • Fysisk aktivitet. Fysisk ansträngning höjer temperaturen. Till exempel i idrott eller lek.
  • Du som har ägglossning kan ha ungefär en halv grad högre kroppstemperatur från ägglossningen fram till menstruationen. Efter klimakteriet sjunker temperaturen lite.
  • När du är gravid är din kroppstemperatur högre.
  • Stress och ångest ökar ämnesomsättningen i kroppen. Det gör att kroppstemperaturen ökar.

Källa: 1177 Vårdguiden