Många traditioner har vi, och många av dessa är byggda efter gamla strukturer där jämställdhet inte är någonting som har räknats in. Men nu ska vi faktiskt inte fokusera på någonting om är ojämställt, utan någonting som vi ska vara stolta över att ha i Sverige, nämligen Studenten. Att ta studenten är någonting alla inte har kunnat göra i Sverige, men att ta det har nu blivit någonting som alla kan göra och som också alla gör på samma vis. Det är med andra ord en väldigt jämställd sak. Samtliga som går ut gymnasiet gör det med en 6 på huvudet och någonting vitt. Om en sen väljer att ha en kostym, en klänning, T-shirt eller vad man en önskar så är det ingen som ifrågasätter.
Kan vara en klassfråga
Fokus ligger på att lämna skolan. Dessvärre är det inte alla som har möjlighet att köpa en studentmössa när det nalkas studenten, och det är självklart någonting som inte för gör att samhället är jämställd, även om det snarare är en fråga på klass. Om det är så att någon inte har möjlighet att köpa en mössa bör dock alla hjälpa till för att han eller hon ska få den rättigheten. I en artikel här har Corren.se skrivit om en ungdom som inte hade möjlighet att köpa en mössa och vände ig till socialnämnden för att få hjälp. Men de gick inte vägen och nu i efterhand är det uppenbart att kommunen gjorde del som inte beviljade henne bidrag. Det är lätt att vara efterklok, eller hur? Det är ju faktiskt väldigt viktigt att alla känner att de kan medverka på studenten med samma rättigheter som övriga inställda. I en artikel från Bohuslaningen.se har man skrivit om hur hajpat det är med studentmössa, vilket kan vara värt att läsa för den som inte inser dess vikt.
Fakta om studentmössan:
- Tog sig in på marknaden i mitten av 1800-talet
- Inspirerad av Mjölnarens arbetsmössa
- Från 1980-talet och framåt har studentmössan börjat associerats med gymnasieelever som tar studenten.
Viktigt att påpeka är också att dessa mössor kan ta slut snabbt, så det kan vara värt att beställa i tid. Så att du är säker på att du har en när du tar studenten 2015.