Att ombilda din hyresrätt till bostadsrätt är en bra affär som skapar stor trygghet i din vardag. Men att ombilda är inte alltid helt enkelt och för att vara säker på att allt går rätt till kan det vara en god idé att anlita en ombildningskonsult som vägleder och hjälper till med allt pappersarbete. Här berättar vi mer om fördelarna med att ombilda och vad du ska tänka på i processen!

Bor du i en hyresrätt och tänker att det kanske är en bra idé att ombilda till bostadsrätt? Då ska du ta hjälp av en Interesta ombildningskonsult som guidar dig och dina grannar till ett tryggare boende. Interesta har över 30 års samlad erfarenhet och vill verka för att fler människor ska kunna äga sina hem.

 

Fördelar med att ombilda från hyresrätt till bostadsrätt

A,Large,Modern,Condominium,Or,Apartment,BuildingAtt ombilda din hyresrätt till en bostadsrätt är en fantastisk möjlighet och i princip alltid en bra affär som kommer med många fördelar. Här är några av de saker som gör det värt att fundera på en ombildning:

  • Slipp kontantinsats – När du ska köpa din hyresrätt slipper du helt kravet på kontantinsatsen som vanligtvis är 15 % av lånet.
  • Köp lägenheten under marknadsvärde – Du får köpa din hyresrätt till 70-80 % billigare pris än om du skulle köpa den i en budgivning.
  • Inflytande över lägenheten – När du äger din lägenhet har du fullt inflytande över den och kan exempelvis renovera så som du vill och har mer att säga till om i bostadsrättsföreningen.
  • Lägre månadskostnad – Du kan själv påverka hur mycket du ska betala på dina lån och kan därför få ner din boendekostnad varje månad.
  • Tryggare boende – Som bostadsrättsägare har du mer säkerhet och risken för att bli vräkt minskar.

Krav för att ombilda

Kraven för att en ombildning ska bli aktuell har blivit tuffare på senare år. Numera behöver hälften av de boende vara intresserade av att köpa sina lägenheter för att en ombildningsprocess ska kunna börja. Du och dina grannar startar då en bostadsrättsförening och köper sen huset av fastighetsägaren. Alla får sedan erbjudande att köpa sin lägenhet och du kan själv välja om du vill köpa eller inte.