Att diskutera sin privata ekonomi med sin partner är något som många drar sig för att göra, men sanningen är att de som faktiskt vågar prata öppet om sina pengar, hur de spenderar dem och vad de har för lån och utgifter också har en bättre relation med varandra – plus att detta ökar chanserna att paret också får en bättre ekonomi framåt.

Prat om pengar och lån är ofta tabubelagt även i parrelationer, men forskning visar att de som faktiskt kommunicerar öppet med varandra om sin ekonomi både har det bättre ställt ekonomiskt och har en stabilare relation med varandra mot vad de par som inte pratar om detta har. Knepet är att göra detta på rätt sätt och våga vara ärliga.

Så pratar du pengar med partnern

Oavsett om ni har en delad ekonomi eller separat är det viktigt att kommunicera om sin ekonomi, speciellt om man lever med tillsammans. Men att ta klivet att öppet fråga om sin partners eller öppet berätta om in egen ekonomi är svår för många, som tur är finns en del tips att ta till sig. Till Expressen säger ekonomen Ingela Gabrielsson, som arbetar som just privatekonom på Nordea, att öppna upp för konversationen när man är sams och på gott humör – för då brukar samtalet gå lättare. Sedan ska man även välja plats och tid noga, att prata om sin ekonomiska situation på en offentlig plats är till exempel inte det smartaste valet i och med att så många tycker att konversationen är jobbig redan som det är. Tipset är därför att sätta sig ned och bara prata, förslagsvis över en god middag hemma. Gör man detta så undviker man småbråk om pengar i framtiden, eftersom det man gör vid den här typen av samtal är att lära sig hur denandra fungerar och man kan gemensamt prata om hur pengarna ska spenderas och sparas så det blir bra för båda inblandade.

Fler bråkar om ekonomin

Har man inte konversationer om sin ekonomi är det lätt att det blir bråk. Och det är faktiskt fler som bråkar om ekonomin än som samtalar om den märkligt nog. Det går dock att undvika den här sortens bråk, och här är några tips om det:

  • Kommunicera, våga prata om pengar med varandra.
  • Var ärlig om lån, inkomster och om vad du spenderar dina pengar på när räkningarna är betalda.
  • Sätt upp en plan för vem som betalar vad i hemmet.
  • Ha alltid ett eget separat sparande med pengar som du själv kan använda hur du vill, på så vis behåller du din självständighet samtidigt som ni som par har en ordnad ekonomi.