Nu är det sedan ett år tillbaka lagligt för kvinnor att köra bil i Saudiarabien – men ännu är det mycket ojämställdhet kvar att bekämpa i landet.

Ska du sälja bil? Eller kanske köpa en ny, fast begagnad? Det kan du göra snabbt och smidigt på nätet nuförtiden, samt fönstershoppa om du känner att du inte riktigt har råd.

Lagligt för kvinnor att köra bil i Saudiarabien

kvinna slöjaI vissa länder får kvinnor dock inte köra bil, och det är inte tal om jämställdhet. Ett sådant land var Saudiarabien. Det var inte förrän nyligen kvinnor fick tillåtelse att köra bil till exempel. Nu har det gått lite drygt ett år och det är lagligt för även den kvinnliga befolkningen i landet att sätta sig bakom ratten och köra. Innan dess hade personen i fråga blivit gripen. Trots att det gått ett tag så väcker fortfarande kvinnliga bilförare uppmärksamhet i landet.

Fler kvinnor i arbete

Men varför fick plötsligt även kvinnor ta körkort och köra bil i detta väldigt ojämställda land? Det lanserades som en satsning på just jämställdhet, ett steg in i den moderna världen runt om. Men motivet tros vara något annat, nämligen att man såg sig tvungen att involvera kvinnor mer i arbetslivet eftersom det finns många högutbildade kvinnor som sitter sysslolösa, samtidigt som ekonomin behöver fler i arbete.

Många orättvisor i Saudiarabien

I en artikel i Dagens Nyheter går det att läsa om hur det fortfarande finns mycket att göra i frågan om jämställdhet i Saudiarabien. En stor sak som ligger i vägen för rättvisa mellan könen är det manliga förmyndarskapet. Det innebär kort sagt att en kvinna alltid måste söka tillstånd av make, far, bror eller son – för att ansöka om pass, resa utomlands, gifta sig eller ens öppna ett bankkonto. Och när en kvinna fängslas är det förmyndaren som godkänner att hon släpps fri. Helt enkelt en fruktansvärd orättvisa som gör att kvinnor inte kan göra särskilt mycket alls i landet, inte minst lämna det för att söka rättvisa och ett bättre liv någon annanstans. Det är starkt kritiserat av omvärlden, men starkt rotat i den saudiska kulturen.