Mycket som kretsar runt oss i samhället handlar om jämställdhet och genus. Frågan om genus ska finnas eller om vi alla skall vara hen och behandlas därefter, en jämställd behandling, samma krav från samhället och så vidare. Många menar att det då krävs en hel omprogrammering av människors hjärnor då så mycket av det som sker är omedvetet och inprogrammerat sedan den dagen vi föddes. Vi matas av stereotypa genusinställningar och vi kan se dessa runt om oss i både äldre generationer samt i den yngre. Graffiti är ett uttryck som ungdomar tar för att förmedla åsikter etcetera. Men vad händer när väggar består av skällsord?

en kvinna på parkbänk

Jämställdhet är helt klart en knepig fråga för många och det händer ofta att ord som PK(politisk korrekt) används som ett skällsord om de som tar ett feministiskt initiativ. Kvinnofrågor blir centralt även om ett jämställt samhälle inte bara gynnar kvinnor. För det faktum att män hamnar i kläm i allt större grad ju mer ojämnt det är ger sina yttringar inte bara i samhället men också i media. I media där män anses vara hjärndöda varelser som endast har en drift, sexualdriften. Alla beteendes ursäktas av att män är djur, detta är långt ifrån sanningen och inte heller ett påstående som många män vill förknippas med. När det handlar om samhället så finns det delar som är viktiga och som påverkar oss dagligen, löpsedlar är sådana, men också ord som påminner kvinnor om den eviga kampen att bli av med de förtryckande orden som förföljer oss. Det handlar om graffiti, klotter och samhällets baksida som vill yrka på yttrandefrihet. Det är en frihet som tar sig form i en olaglig form av vad många kallar konst.

Graffiti som förtryck

Parkmöbler, vackra offentliga platser där vi alla ska vistas hamnar i en kamp och blir lätt ett föremål för sabotage. Nu talar vi inte om vackra färger som sprayas på en vägg och har oskyldiga budskap och kärlek. Utan om parkbänkar som kommunen köpt för att alla ska kunna avnjuta en lugn stund i naturen. Kanske har de lagt ner extra tankar om designen och köpt möblerna från falcostreetfurniture.se. När det karvas in skällsord och fula glåpord om kvinnor, telefonnummer om löften att de ska få ligga och liknande, ja då är det helt klart ett brott mot jämställdheten. Människor ska kunna sitta på en vacker möbel i naturen, koppla bort sina tankar och slippa bli påmind om hur ojämnt det är runt om oss.