Matlagning var, precis som tvätt och städning, förr i tiden något som ansågs vara kvinnogöra. Männen skulle dra in pengar till hushållet och kvinnorna skulle ha hand om barnen, hemmet, matlagningen etcetera. Tack och lov har detta förändrats och idag är det i de flesta hushåll, i alla fall i västvärlden, väldigt jämställt. Idag har det blivit väldigt populärt med matlagning och de flesta par lagar gärna mat tillsammans. Att kvinnans roll skulle vara i köket är en förlegad bild som i de flesta relationer inte alls stämmer längre. I och med att samhällets fokus och intresse för hälsa har ökat är det heller inte konstigt att kunskapen och viljan att lära sig mer om kost och matlagning har ökat.

Tack vare matlagningsprogram som ”Halv åtta hos mig” har många fått upp intresse och självförtroende att prova på nya maträtter hemma, bjuda över vännerna på middag och insett att det inte alls är omöjligt att laga god mat trots att man inte är utbildad eller har särskilt stor erfarenhet.
Det största problemet som många upplever är just brist på inspiration och kunskap. På Nybergsdeli.se hittar man många härliga och inspirerande recept när man behöver idéer.

Att mat har blivit trendigt märks inte minst på det nya konceptet som trendkunniga Stefan Nilsson beskriver i utdraget nedan.

”Gå på lyxrestaurang – men du får ändå laga maten själv. Det är nya trendkonceptet på de så kallade matstudior som nu dykt upp i Sveriges största städer. […] Mat och matlagning har varit trendigt i många år. Stefan Nilsson förutspår att maten kommer att bli 10-talets motsvarighet till 90-talets svenska popunder och 00-talets modeunder. –??Matvärlden inspirerar övriga lifestylevärlden just nu och kommer fortsätta göra det ett bra tag fram-över, säger Stefan Nilsson.”